Naast de chronologische leeftijd, de tijd verstreken sinds je geboorte, vanaf de geboortedatum op je paspoort, is er de biologische leeftijd: de staat waarin je lichaam zich bevindt, of hoe oud je écht bent. Volgens sommige studies voorspelt de biologische leeftijd beter hoe lang je nog te leven hebt dan de chronologische. Je chronologische leeftijd wordt ook wel je kalenderleeftijd genoemd.

 

Als je biologisch ouder bent dan je chronologische leeftijd, betekent dit dat je in de loop van je leven sneller ouder bent geworden. Als gevolg hiervan kun je een hoger risico lopen om te overlijden in vergelijking met iemand met een lagere biologische leeftijd, of loop je een groter risico om ouderdomsgerelateerde ziekten en symptomen te krijgen. Dit risico kan worden gecompenseerd door verbeteringen aan te brengen in je levensstijl, via voeding, activiteit, supplementen, slaap, stressbeheersing, etcetera. Hiermee kun je het huidige tempo waarin je veroudert, vertragen.

 

Als je biologische leeftijd lager is dan je chronologische leeftijd, betekent dit dat je in de loop der jaren langzamer ouder bent geworden. Je zou dus een lager risico kunnen hebben om te overlijden dan iemand met een hogere biologische leeftijd, of een lager risico hebben op ouderdomsgerelateerde ziekten en symptomen.

 

Bovenstaande geldt voor mensen, maar ook voor andere diersoorten. Biologische leeftijdstesten zijn voor mensen wel (veel) beter ontwikkeld dan voor dieren. Deze leeftijdstesten kunnen het beste worden bekeken in de loop van een jaar of langer. Het is daarbij belangrijk om resultaten te verzamelen om de algemene trend van de biologische ten opzichte van de chronologische leeftijd te zien.

 

Het is daarnaast belangrijk om te beseffen dat veranderingen in de biologische leeftijd geleidelijker zullen zijn dan veranderingen in het tempo van veroudering, omdat het tempo van veroudering de huidige snelheid meet, terwijl de biologische leeftijd ook de geschiedenis van de veroudering meet en meeneemt.

 

Bij de focus op het tempo van veroudering, krijg je wel de juiste inzichten om te weten te komen of dat wat je doet, werkt.

 

Een relatief nieuw concept in verouderingsonderzoek is de epigenetica. Dit is gebaseerd op chemische modificaties aan het DNA van een organisme. Deze DNA modificaties gedurende het leven creëren een zogenaamde epigenetische klok. Epigenetische klokken lijken een goede predictor voor de biologische leeftijd van dieren, inclusief de mens.
 
Vi Ervo heeft een Pet Health & Ageing Assessment ontwikkeld die het mogelijk maakt om de biologische leeftijd van een huisdier beter in te kunnen schatten. Zodoende kan na een interventie worden beoordeeld of de biologische leeftijd van een dier verbeterd is.